Veckan som gick avgjordes det 51:a O

Veckan som gick avgjordes det 51:a O-ringen med centralorten i Borås. Totalt lockade tävlingen över
18000 deltagare i alla åldrar och ambitionsnivåer. Det var ett 30-tal löpare från Lerums SOK som
deltog hela veckan och ytterligare några som passade på att springa, eller cykla MTB- OL enstaka
etapper.
Tävlingarna bjöd på orienteringstekniska och fysiskt krävande banor varje dag med ganska stark
kupering och många blöta mossar. Hela veckan avgjordes med jaktstart och en spektakulär målgång
inne på Borås Arena.
I H21 och D21 Elit saknades de allra största namnen eftersom många valt bort o-ringen för att istället
ladda upp för VM i Skottland som börjar om en vecka. I H21E blev det spurtstrid mellan de enda VM
löparna William Lind, tävlandes för Malungs OK och Olle Boström från Järla, där William drog det
längsta strået. I D21E vann norskan Anne M Hausken Norgren före Simone Niggli.
Emma och Klara Djerf sprang båda i D18Elit och hade nog innan tävlingen höga förväntningar på att
göra bra lopp med chans på framskjutande placeringar. Tyvärr lyckades de inte riktigt hålla ihop
orienteringen alla etapper och hamnade en bit ner i resultatlistan. Klara gjorde dock en mycket stark
upphämtning på sista etappen där hon hade tredje (!) bästa tid på etappen och plockade från en 33:e
till en 20:e plats.
Bland våra duktiga ungdomar var det 13-åringarna som lyckades bäst i sina klasser, trots tuff
konkurrens. Lovisa Moqvist i D13 stod för den bästa totalplaceringen, med 5 stabila lopp och slutade
på en mycket fin 11:e plats i klassen D13. På sista etappens jaktstart gick hon ut med nummer 14 på
nummerlappen och höll huvudet kallt i den kluriga sluttningsorienteringen ner mot Borås Arena och
plockade 3 placeringar. Mycket starkt att lyckas hålla ihop orienteringen alla fem dagar.
Lovisa Moqvist spurtar i mål på en fin 11:e plats i D13 efter att ha plockat 3 placeringar i jaktstarten.
I H13 var det som vanligt en hård kamp mellan Emil Axelsson och Jakob Gunnarsson. Under de fyra
inledande etapperna var det Jakob som lyckades bäst totalt med mycket stabila lopp med bästa
etapplacering om 14 och sämsta som 24. Jakob startade som nummer 13 på fredagens jaktstart ca 7
min före Emil som låg 22:a. Tyvärr var nervositeten för stor för Jakob i jaktstarten så han bommade
bort sig och tappade till en 28:e plats totalt, medan Emil sprang mycket starkt med en 8:e plats på
etappen och totalt en 19:e plats.
Emil spurtar in som 19:e kille i klassen H13 efter en stark avslutning på fredagens jaktstart. Jakob
startade som nummer 13 efter fyra stabila lopp men tappade stort på sista etappen till 28:e plats.
I D10-klassen sprang Elsa Moqvist och Maja Axelsson själva på O-ringen för första gången och gjorde
det riktigt bra båda två med placeringarna 28 respektive 33. Det är svårt för de oerfarna att hitta rätt
bland alla nya upptrampade stigar och alla kontroller som finns på tävlingarna.
Lerums SOK fick tre etappsegrar genom Håkan Samor i klassen H35M (M = motion) . Tyvärr missade
Håkan att få med sig en stämpel på tredje etappen och blev utan totalresultat.
Håkan Samor tog 3 etappsegrar i H35 M under veckan.
I klassen H45K sprang Jonas Axelsson mycket starkt på den fjärde etappen, där han kom på en mycket
fin 5:e plats. Totalt placerade sig Jonas 21:a. Claes Hagstrand slutade 30:e i samma klass.
Claes och Jonas diskuterar H45K-banan.
Även Lina Samor stod för en stark insats i D21-klassen med en 8:e plats på 3:e etappen och en
totalplacering som 28. På torsdagens MTB–orientering placerade sig Sören Sturesson på 2:a plats på