6.4 Vekstfart som grenseverdi Oppgave 6.40 a) f ( x) = 2 x − 1 [ 2 ⋅ (3 + h) − 1] − [ 2 ⋅ 3 − 1] = lim 6 + 2h − 1 − 6 + 1 f (3 + h) − f (3) = lim h →0 h→0 h →0 h h h 2⋅ h = lim = lim 2 = 2 h →0 h→0 h f '(3) = lim b) y 8 7 6 f ’(3) tilsvarer vekstfarten i punktet x = 3. Vekstfarten tilsvarer stigningstallet til tangenten til kurva i punktet (3, f(3)). Siden grafen til f er ei rett linje, vil tangenten falle sammen med kurva. 2 5 1 4 3 2 1 x 0 -2 -1 0 1 2 3 4 Linja har stigningstall 2, derfor må f ’(3) = 2. 5 -1 -2 Oppgave 6.41 f ( x) = x 2 + 2 x − 1 ⎡(1 + h )2 + 2 ⋅ (1 + h) − 1⎤ − ⎡12 + 2 ⋅1 − 1⎤ f (1 + h) − f (1) ⎦ ⎣ ⎦ ⎣ = lim f '(1) = lim 0 h →0 h → h h h ⋅ ( h + 4) h 2 + 4h 1 + 2 h + h 2 + 2 + 2h − 1 − 1 − 2 + 1 = lim = lim h →0 h → h → 0 0 h h h = lim = lim ( h + 4 ) = 0 + 4 = 4 h →0 Oppgave 6.42 a) f ( x) = x 2 f '(0) = lim f (0 + h) − f (0) (0 + h) 2 − 02 h2 h⋅ h = lim h = 0 = lim = lim = lim h → h → h → h→0 0 0 0 h h h h f '(1) = lim (1 + h) 2 − 12 1 + 2h + h 2 − 12 f (1 + h) − f (1) h 2 + 2h = lim = lim = lim h→0 h →0 h→0 h h h h h →0 h →0 = lim h ⋅ ( h + 2) h →0 f '(2) = lim h →0 = lim (2 + h) 2 − 22 4 + 4h + h 2 − 4 f (2 + h) − f (2) h 2 + 4h = lim = lim = lim h →0 h→0 h →0 h h h h h ⋅ ( h + 4) h →0 f '(3) = lim h →0 = lim (3 + h) 2 − 32 9 + 6h + h 2 − 9 f (3 + h) − f (2) h 2 + 6h = lim = lim = lim h →0 h→0 h →0 h h h h h ⋅ ( h + 6) h f '(0) = 0 = 2 ⋅ 0 f ( x) = x 2 = lim ( h + 4 ) = 0 + 4 = 4 h →0 h h →0 b) = lim ( h + 2 ) = 0 + 2 = 2 h →0 h ⇒ = lim ( h + 6 ) = 0 + 6 = 6 h→0 f '(1) = 2 = 2 ⋅1 f '(a) = 2 ⋅ a f '(2) = 4 = 2 ⋅ 2 f '(3) = 6 = 2 ⋅ 3
© Copyright 2025